10 tradycyjnych japońskich potraw, które musisz spróbować

Wybierając się do Japonii, koniecznie zjedz te 10 tradycyjnych japońskich potraw. W tym artykule dowiesz się, co zjeść, aby w pełni cieszyć się bogatą kulturą japońskiego jedzenia washoku, od sushi po zupę miso, węgorza unagi, tempurę, soba, udon i kulki ryżowe.

  Tradycyjne japońskie jedzenie – dania, które musisz spróbować!

Odwiedzając Japonię, oczywiście zechcesz spróbować japońskiej kuchni . Istnieje wiele rodzajów dań i lokalnych specjałów, z których można wybierać, ale gdybyśmy mieli wybrać dziesięć tradycyjnych dań , które gorąco polecamy, byłyby to te przedstawione poniżej.

Sushi

Sushi to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw na całym świecie. Oferowane jest na różne sposoby i w różnych cenach, od zabawnego kaiten-zushi (sushi z przenośnikiem taśmowym), gdzie goście mogą delektować się sushi za rozsądną cenę około 100 jenów za talerz, po ekskluzywne , tradycyjne sushi Edomae ( Sushi w stylu edo), gdzie usiądziesz przy cichym blacie do jedzenia, podczas gdy sushi jest przygotowywane na twoich oczach.

Sushi zwykle odnosi się do potrawy z prasowanego ryżu ocetowanego z kawałkiem surowej ryby lub skorupiaka, zwanego netą, na wierzchu. Sushi jest zazwyczaj spożywane z sosem sojowym i wasabi, ale ci, którzy nie przepadają za wasabi, mogą poprosić o „sabi-nuki” (co oznacza „bez wasabi”).

Sushi można jeść pałeczkami lub bezpośrednio ręką. Jest jednak jedna rzecz, na którą należy uważać. Maczając sushi w sosie sojowym, należy je odwrócić i nałożyć sos sojowy na netę, a nie na sam ryż. Ma to na celu zapobieżenie zasysaniu przez ryż zbyt dużej ilości sosu sojowego i utracie pierwotnego smaku samej „nety”.

Sashimi

Sashimi to kolejne danie, którego trzeba spróbować. Podobnie jak sushi, ale bez ryżu, sashimi to surowa ryba pokrojona w łatwe do spożycia kawałki. Wysoka jakość ryb złowionych we wszystkich regionach Japonii sprawia, że ​​jest to doskonały wybór bez względu na to, czy odwiedzasz Tokio, Kioto, czy gdziekolwiek indziej.

Podobnie jak sushi, goście mogą delektować się dziesiątkami odmian sashimi. Niektóre z najbardziej powszechnych i popularnych odmian to maguro i inne odmiany tuńczyka, łosoś, makrela i dorada. Możesz także spróbować małży, jeżowca lub ikry łososia. Dowiedz się, jakie ryby i owoce morza lubisz najbardziej, zamawiając ich wybór.

Sashimi jest zwykle spożywane z sosem sojowym do przyprawienia. Możesz również dodać kropkę wasabi na wierzch sashimi, aby uzyskać dodatkowe ciepło, ale nie jest to wymagane. Niektóre odmiany, takie jak ostrobok, będą podawane z imbirem zamiast wasabi.

Unagi – Grillowany Węgorz

Unagi , czyli węgorz, to ryba, o której wiadomo, że występuje głównie w rzekach. W Japonii to przysmak typowy dla wysokiej klasy japońskiej kuchni. Istnieje również wiele zwykłych restauracji, które specjalizują się w daniach unagi. W restauracjach unagi będziesz mógł skosztować kabayaki , gdzie unagi jest układane na szaszłykach i grillowane w specjalnym sosie zawierającym sos sojowy, mirin, cukier i sake. W tych lokalach oferowany jest również Unadon , czyli danie z kabayaki na białym ryżu.

Hitsumabushi , specjalne danie z Nagoi, to kolejne tradycyjne danie, którego trzeba spróbować. Jego wygląd może zaskoczyć ludzi –– pokrojone kabayaki na wierzchu białego ryżu –– ale można je jeść na kilka sposobów, np. Z przyprawami, takimi jak zielona cebula i wasabi, lub jako ochazuke polewając je ciepłą zieloną herbatą lub rosołem. Unagi jest również uwielbiany jako zdrowa żywność, która zapobiega zmęczeniu białkiem w okresie letnim i jest dobra na trawienie .

Tempura

Tempura to danie składające się z takich składników jak owoce morza, mięso i warzywa w cieście i smażone na głębokim oleju. Ciasto zwykle zawiera mąkę i jajko. Tempura jest zwykle maczana przed jedzeniem w specjalnym sosie zwanym tentsuyu. Tentsuyu to sos z bulionu z kombu lub suszonego bonito, mirin i sosu sojowego zmieszany w proporcji 4: 1: 1 i ugotowany. Możesz dodać imbir lub startą rzodkiewkę według własnego uznania, aby uzyskać bardziej orzeźwiający smak.

Soba – makaron gryczany

Soba to danie makaronowe zrobione z mąki gryczanej z wodą i mąką, cienko posmarowane i pokrojone w makaron o szerokości 1cm-2cm. Makaron po ugotowaniu w gorącej wodzie je się zanurzony w zimnej zupie lub polewając go gorącą zupą. Bulion soba (tsuyu) jest zwykle robiony z kombu lub suszonego bulionu bonito, doprawiony sosem sojowym i mirin i ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pysznych wrażeń z soba.
Soba jest smakowana na ciepło lub na zimno, dzięki czemu jest idealnym daniem przez cały rok.

Udon – obfity makaron pszenny

Udon to wyjątkowe danie znane z grubego makaronu, bardzo popularne i tradycyjne danie japońskie. Ciasto jest zrobione z mąki i słonej wody, które jest dobrze zagniecione i pokrojone w makaron. Po ugotowaniu makaronu udon w gorącej wodzie udon smakuje się w zupie z bulionu z owoców morza lub polewając go zupą i dodatkami, takimi jak tempura. Podobnie jak soba, można delektować się udonem na ciepło lub na zimno. Nie ma jednego wyznaczonego sposobu na zjedzenie udonu.

Onigiri – kulki ryżowe

Być może słyszałeś już o onigiri lub kulkach ryżowych. Onigiri, zwane również omusubi, może wyglądać jak zwykły ryż, ale często ma w środku pikantne nadzienie i jest zawinięte w słony arkusz wodorostów nori. Są one robione w formie obiadów bento przez rodziny i często można je spotkać w sprzedaży w sklepach i supermarketach. To klasyczny wybór na przekąskę lub lekki posiłek.

Typowe smaki onigiri to wodorosty, marynowana śliwka (umeboshi), łosoś i płatki bonito. Jest też wiele innych smaków – wejdź do sklepu spożywczego lub supermarketu, aby zobaczyć, co znajdziesz.

Chociaż możesz samemu zrobić onigiri i kupić je niedrogo, są restauracje oferujące onigiri, którym można się delektować przy posiłku przyrządzanym ręcznie przez szefów kuchni z wysokiej jakości składników. Onigiri Asakusa Yadoroku w Tokio to restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin za wyśmienite kulki ryżowe.

Yakitori – grillowane szaszłyki z kurczaka

Yakitori to popularne jedzenie, w którym kurczak jest krojony na małe kawałki, a następnie układany na bambusowych szaszłykach i grillowany. Często znajduje się w menu izakaya i zwykłych restauracji, dzięki czemu jest dobrą opcją na wieczór w Japonii z przyjaciółmi. Szczególnie pyszny w połączeniu z alkoholem. Ponadto, jeśli wybierzesz się na japoński festiwal, istnieje duża szansa, że ​​stoiska z jedzeniem będą sprzedawać to klasyczne danie.

Yakitori zamawia się w restauracjach przez część kurczaka. Na szaszłykach znajdziesz również inne rodzaje mięsa i warzyw. Zazwyczaj jest lekko doprawiona solą, więc pierwszy kęs weź bez dodawania dodatkowych przypraw. Możesz jeść od razu ze szpikulca.

Sukiyaki

Sukiyaki gotuje się na płytkiej żelaznej patelni, tradycyjnie spożywanej jesienią i zimą w Japonii. Stał się popularny w Japonii około XIX wieku. Wytwarzane zarówno w domu, jak i dostępne w menu w restauracjach, to danie, którego będziesz chciał spróbować, gdy masz ochotę na coś obfitego.

Sukiyaki składa się z kilku różnych składników, takich jak cienkie plastry wołowiny, zielona cebula, pomidory, grzyby i tofu. Obiady przygotowują danie samodzielnie, grillując składniki na patelni po wlaniu kilku kropli sosu sukiyaki. Po dokładnym ugotowaniu składników, aby zjeść sukiyaki w tradycyjny sposób, zanurzamy mięso lub warzywo w misce z ubitym jajkiem.

Rezultatem jest pyszne i satysfakcjonujące danie, które świetnie komponuje się z ryżem i rozgrzeje Cię od środka w chłodne dni.

Oden – Duszone Składniki

Oden to danie z różnych składników gotowane na wolnym ogniu w bulionie. Składniki mają na celu wydobycie aromatu dashi (składającego się zwykle z mieszanki owoców morza i wodorostów) i mają pikantny, słony smak. Oden był spożywany od dawna w Japonii i uważa się, że po raz pierwszy został wyprodukowany w okresie Muromachi (1336-1573).

Warzywa, tofu i ryby o łagodnym smaku to powszechne składniki odenu. Rzodkiew Daikon, grube warzywo korzeniowe, można znaleźć w większości sklepów z oden. Innym popularnym wyborem jest ganmodoki, pożywna mieszanka tofu i warzyw o okrągłym kształcie.

W restauracjach, na straganach z żywnością sprzedaje się oden, a jesienią i zimą można go nawet zobaczyć w sklepach spożywczych. W Akihabara w Tokio są nawet automaty, w których można kupić oden w puszkach . Koniecznie spróbuj tego kultowego dania, gdy będziesz w Japonii!

Zupa Miso

Zupa Miso to kolejna słynna japońska potrawa, znana ze wspaniałego smaku i właściwości zdrowotnych. Ta zupa jest tradycyjnie pijana z innymi dodatkami i daniami głównymi. Tradycyjna japońska dieta zazwyczaj obejmuje codzienne picie zupy miso.

Zupa miso jest prosta, na bazie sfermentowanej bazy miso, która ma aromatyczny i głęboki smak, dodawana do japońskiego dashi (tradycyjnie mieszanka bonito i wodorostów). Istnieją setki regionalnych odmian zupy miso, od prostych zup z wodorostami i tofu po te z krabami i różnymi warzywami.

Sama pasta miso występuje w różnych rodzajach, od białej, która ma słodki smak, do ciemniejszej, bardziej słonej czerwieni. Pamiętaj, aby cieszyć się autentyczną zupą miso, gdy jesteś w Japonii. Jest serwowany w większości japońskich restauracji we wszystkich przedziałach cenowych; znajdziesz zupę miso z zestawami teishoku, a także wysokiej klasy kuchnię kaiseki i wszystko pomiędzy.

Delektuj się tradycyjnym japońskim jedzeniem!

Co myślisz o naszym wyborze? Skorzystaj z pierwszej okazji, aby skosztować tych potraw podczas wizyty w Japonii. Japońskie restauracje zwykle specjalizują się w jednym rodzaju kuchni i zalecamy wypróbowanie tych tradycyjnych potraw w specjalistycznych sklepach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × three =