Sushi z restauracji vs kupione w markecie. Poznaj różnicę.

Czym charakteryzuje się dobre sushi? Przede wszystkim świeżością. Każdy, kto choć raz spróbował tego dania w prawdziwej, japońskiej restauracji wie, jak ważna jest jakość produktu. Niektóre z rodzajów sushi przygotowywane są z surowych produktów, dlatego też tak istotna jest ich świeżość. Warto także podkreślić, iż sushi powinno być robione ręcznie, z zachowaniem wszystkich elementów oryginalnych receptur. Wówczas jest prawdziwe, japońskie i oryginalne.

Popularność sushi rośnie w tak dużym tempie, że rynek próbuje nadążyć za oczekiwaniami konsumentów. Jedną z nowości jest możliwość zakupu gotowych zestawów sushi w marketach. Od małych pojemników, zawierających kilka elementów, do dużych – mogących służyć za kolację dla kilku osób. Czy jest różnica między sushi z restauracji, a tym samym daniem z marketu?

Jakość!

To, co najważniejsze to świeże produkty. Jedząc sushi w restauracji mamy pewność, że przygotowywane jest na miejscu. Niejednokrotnie na naszych oczach kucharz przyrządza zamówienie, tak więc mamy naoczny dowód, jakości i świeżości składników. Sushi kupowane w markecie jest już pozbawione tych cech. Wystarczy spojrzeć na termin przydatności, który od daty produkcji wynosi co najmniej kilka dni. W restauracji zamawiamy i jemy od razu, co gwarantuje nam odpowiedni smak i jakość.

Ręczna robota

Sushi wyróżnia przygotowywanie wszystkich elementów ręcznie. Formowanie rolek, krojenie, czy smażenie odbywa się metodami tradycyjnymi. Prawdziwe restauracje japońskie nie używają maszyn do zwijania nori, ryżu i wybranych składników. Wszystko jest ręcznie robione przez wyszkolonych kucharzy. Mechanicznie robione sushi do z kolei domena dania sklepowego. Jeśli sprzedawane jest masowo, nie ma możliwości, aby każdy zestaw robić indywidualnie. To nie tylko pogarsza smak dania, ale także czyni je mało oryginalnym.

Chcąc spróbować prawdziwej kuchni japońskiej, czy zjeść po raz pierwszy w życiu sushi, warto skorzystać z oferty restauracji. Lokale gastronomiczne cechuje bowiem dbałość o jakość produktów, ręczne przygotowywanie dania, a także zgodność z oryginalnymi recepturami, używanymi w kraju kwitnącej wiśni. Sushi z marketu, mimo iż wyglądem przypomina oryginalne danie, jest najczęściej przygotowywane maszynowo, a długi termin przydatności do spożycia powoduje, że nie mamy do czynienia ze świeżym, wysokiej jakości produktem. A takie właśnie powinno być prawdziwe sushi.