Sushi na wynos czy w restauracji?

Sushi to danie, które coraz częściej gości na polskich stołach. Restauracje oferujące japońską kuchnię kuszą nie tylko wyśmienitymi potrawami, ale także stylowymi wnętrzami, nawiązującymi do standardów architektonicznych kraju kwitnącej wiśni. Nie zawsze jednak mamy czas i możliwości, aby wybrać się na kolację do lokalu. Alternatywą jest sushi na wynos. Czy to dobry pomysł?

Brak wolnego czasu, chęć zjedzenia posiłku w domowym zaciszu, czy też niespodziewani goście – to główne przyczyny, korzystania z dowozu jedzenia do domu. Nie inaczej jest z sushi. Popularność tego dania spowodowała, że często zamawiamy smaczną kolację, która w kilkadziesiąt minut pojawi się w naszym domu. Na co warto zwracać uwagę, decydując się na sushi z dowozem?

Restauracja sushi

Niewątpliwie najlepszym miejscem na kolację w iście japońskim stylu jest restauracja sushi. Zapach, wystrój, bogaty wybór dań i napojów powodują, że choć na chwilę możemy przenieść się do Japonii. Warto także podkreślić, że sushi w restauracji przygotowywane jest na bieżąco, otrzymujemy więc posiłek świeży, który przed chwilą opuścił kuchnię.

To aspekt, na który powinniśmy zwracać szczególną uwagę, wybierając lokal na japoński posiłek. Świeże składniki, przygotowywanie dań bezpośrednio przed ich podaniem wpływają przede wszystkim na smak. Chcąc cieszyć się oryginalnymi potrawami kraju kwitnącej wiśni, należy zadbać przede wszystkim o świeżość i różnorodność składników.

Sushi z dostawą do domu

Jak wspomnieliśmy wcześniej, nie zawsze mamy możliwość celebrowania japońskiej kolacji w restauracyjnych wnętrzach. Wówczas z pomocą przychodzi sushi z dostawą do domu. W tym przypadku szczególnego znaczenia nabiera jakość posiłku, dlatego też nie dziwmy się, gdy czas oczekiwania na dowóz będzie wynosił co najmniej kilkadziesiąt minut. Przygotowanie dania ze świeżych składników, a także jego transport muszą chwilę potrwać.

Jak jeść sushi w warunkach domowych? Jeśli chcemy zachować tradycyjny wymiar dania, warto skorzystać z dostarczonych pałeczek. Sos sojowy oraz marynowany imbir możemy przełożyć do szklanych pojemniczków, a poszczególne kawałki sushi zaserwować na jednym dużym talerzu. Będzie smacznie, elegancko i w zgodzie z japońskimi zasadami. Zamawiając sushi na domowe przyjęcie, warto zadbać o odpowiednią oprawę, aby nie tylko smakowało, ale zachwycało także estetyką podania.

Decydując się na japońską kolację, warto przede wszystkim odwiedzić restauracje, specjalizujące się w kuchni tego kraju. Sushi w Warszawie to popularne danie, które dziś dowożone jest również do domów. Wybierając opcję z dostawą, najlepiej korzystać z oferty restauracji przygotowujących posiłki ze świeżych składników. Istotny jest również sposób podania. Po dostarczeniu sushi dobrze jest zaserwować je w sposób elegancki, wówczas we własnym domu stworzymy namiastkę restauracyjnej atmosfery.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fifteen + eight =