Doświadczenie sushi staje się jeszcze smaczniejsze, gdy wiesz, jak jeść sushi we właściwy sposób. Dowiedz się, jak cieszyć się tym klasycznym japońskim jedzeniem, jak zanurzyć sushi w sosie sojowym, co zrobić z wasabi i nie tylko.
Jak zamówić i zjeść sushi
Pochodzące z około 1800 roku sushi było częścią japońskiej kultury od wieków i od dziesięcioleci jest znane na całym świecie. Najlepsze sushi można znaleźć w Japonii, w restauracjach, ale bez względu na to, gdzie jesz, będzie smakowało lepiej, jeśli zostanie odpowiednio zjedzone.
Właściwy sposób na jedzenie sushi
Istnieją pewne zwyczaje związane z jedzeniem sushi, które nie są zbyt dobrze znane nawet mieszkańcom Japonii.
Sushi je się na dwa sposoby: pałeczkami lub ręcznie . W XIX wieku sushi było uważane za danie typu fast food, dlatego spożywało się je jako przekąski. Jednak używanie pałeczek jest teraz bardziej powszechne.
Jak jeść sushi pałeczkami
Aby cieszyć się sushi , chwyć je pałeczkami i zjedz. Używając przypraw, takich jak sos sojowy, odwróć sushi do góry nogami, aby zanurzyć rybę lub część polewy w sosie sojowym. Jeśli zanurzysz część ryżową w sosie sojowym, ryż wchłonie za dużo sosu, a sushi będzie zbyt słone.
Jednak obrócenie sushi pałeczką jest dość trudne dla początkujących. Ci z Was, którzy nie są jeszcze ekspertami od pałeczek, mogą użyć ręki.
Jak jeść ręcznie sushi
Podnieś sushi ręką. Odwróć sushi do góry nogami kciukiem, palcem wskazującym i środkowym, tak aby część rybna opadła na język. Mówi się, że jest to właściwy sposób jedzenia sushi: część ryżowa nie zamoczy się w sosie sojowym, dzięki czemu możesz pięknie zjeść sushi.
Jedzenie sushi – krok po kroku
Zwróć uwagę na to, co zamawiasz i kiedy. Zacznij od białej ryby i delikatnych smaków, zanim przejdziesz do mocnych, takich jak tłusty tuńczyk. Dzieje się tak, ponieważ po zjedzeniu bogatszych ryb, takich jak tuńczyk i konger, nie będziesz mógł cieszyć się delikatnym smakiem białej ryby.
Dorada i płastugi to dwa przykłady pospolitych białych ryb w restauracjach sushi w Japonii. Te wybory są świetne na początek posiłku.
Po rozkoszowaniu się delikatnymi aromatami rybnymi, pikantnym tuńczykiem i innymi mocniejszymi smakami.
To standardowy sposób jedzenia sushi, ale nie musisz przestrzegać tej zasady, jeśli wolisz ryby inne niż biała ryba lub ryba o srebrnej skórze.
Wasabi i Sushi
Wasabi jest podawane z większością sushi, umieszczane między polewą a ryżem. Możesz również uzyskać dodatkowe wasabi, pytając szefa kuchni lub podnosząc je z przenośnika taśmowego w restauracji kaiten sushi.
Jednak pikantne uczucie pieczenia związane z jedzeniem zbyt dużej ilości wasabi może być naprawdę bolesne, więc bądź ostrożny. Jeśli wolisz sushi inne niż wasabi, możesz poprosić itamae-san o przygotowanie sushi bez wasabi.
Imbir oczyszcza podniebienie
Jedząc sushi, możesz dostać wszystko, na co masz ochotę, w dowolnej kolejności. Jednak prawdą jest, że delikatne smaki mogą zostać zdezorientowane, jeśli nadal masz poprzedni smak na języku. W takich przypadkach pamiętaj, aby przed przejściem do następnego dania zresetować kubki smakowe marynowanym imbirem lub „gari”.
„Gari” to cienko pokrojony imbir marynowany w słodkim occie. Jest mocno orzeźwiający i ma słodko-kwaśny smak. Usuwa smak wszystkiego, co ostatnio miałeś w ustach, dzięki czemu możesz odświeżyć swoje kubki smakowe po jednym kawałku sushi i przygotować się na następny.
Możesz również zjeść sushi z kawałkiem imbiru zanurzonego w sosie sojowym na wierzchu. Gari ma również działanie sterylizujące i pomaga zapobiegać zatruciom pokarmowym. Zwykle jest w czarnym lub czerwonym pudełku przed ustawieniem każdego gościa i jest bezpłatny, razem z herbatą.
Jak jeść w restauracji sushi z przenośnikiem taśmowym
W restauracji sushi z przenośnikiem taśmowym lub restauracji kaitzen zushi na taśmie transportowej ustawiane są małe talerze z różnymi rodzajami sushi. Ludzie widzą sushi, wybierają dowolny talerz, który chcą zjeść, i odbierają go z przenośnika taśmowego. Następnie ciesz się jedzeniem z pałeczkami i sosem sojowym na boku.
Pół-samoobsługowy styl sushi z przenośnikiem taśmowym sprawia, że ceny sushi są zazwyczaj niższe niż w tradycyjnych restauracjach. Ceny każdego talerza są oznaczone kolorem talerza. W większości przypadków na talerzu będą znajdować się dwa kawałki sushi. W Polsce niestety, ten typ restauracji nie jest rozpowszechniony, jeśli jednak wyjdziecie do kraju kwitnącej wiśni, jest to obowiązkowy przystanek waszej kulinarnej podróży.
Jeśli sushi, którego chcesz, nie pojawia się na przenośniku, lub jeśli chcesz zupę lub napoje, musisz je zamówić. Sposób zamawiania tych potraw przy stole różni się w zależności od sklepu, ale ogólnie na stole będzie formularz zamówienia z długopisem, wbudowany system komputerowy lub nawet menu tabletu z ekranem dotykowym. Po prostu wybierasz to, co chcesz i ilość, a w przypadku papierowego odcinka podajesz to personelowi.
Nawet jeśli dane sushi jest już na przenośniku taśmowym, możesz zamówić nowe. Jeśli chcesz naprawdę świeżego kawałka sushi, polecam go zamówić, nawet jeśli zajmuje to trochę czasu. W niektórych restauracjach na przenośniku taśmowym znajdują się również przekąski, napoje i desery.
Ciesz się jedzeniem sushi we właściwy sposób
Sushi to pozycja obowiązkowa w Japonii i przyjemna w odbiorze, ale istnieją odpowiednie sposoby, aby je zjeść, które potęgują doznania. Z drugiej strony nie musisz być zbyt ostrożny, jeśli chodzi o zasady, po prostu dobrze się baw! Kiedy znajdziesz się w Japonii, udaj się do sklepu sushi, rozkoszuj się atmosferą i zafunduj sobie niesamowite sushi.
Dodaj komentarz