Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na całym świecie. To właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni wywodzi się znane i lubiane sushi, którego grono miłośników stale się zwiększa. Z czego składa się sushi? Podstawowymi składnikami klasycznych rolek sushi jest surowa ryba oraz ryż w kompozycji octu ryżowego. Do bazy dodaje się wiele różnych składników – chociażby warzywa, grzyby, wodorosty czy owoce morza. Niektóre typy sushi tworzone są z ryby pieczonej lub podanej w chrupiącej tempurze. Każdy zestaw uzupełnia wyrazisty sos sojowy oraz marynowany imbir. Jakie wyróżniamy rodzaje sushi?
Temaki – nazwa to połączenie dwóch japońskich słów: te (ręka) i maki (rolka). Temaki to długa rolka sushi zawinięta w rulon i gotowa do spożycia w każdym miejscu. Ten typ sushi powstał z myślą o osobach, które chcą szybko chwycić przekąskę i ruszyć w drogę, dlatego najważniejszą cechą temaki jest wygodne podanie. Temaki, nazywane również „handrollem”, to więc zdrowsza wersja fastfoodu, którą można zjeść w naszym lokalu lub zamówić ją z dowozem pod wskazany adres. Z czego składa się sushi temaki? Arkusz wodorostów nori, ryż, wąskie kawałki ryb lub owoców morza, grzyby i świeża sałata to dodatki, które najczęściej tworzą rolkę/rożek.
Nigiri – ten typ sushi formowany jest ręcznie, bez użycia maty do zwijania. Dolną warstwę stanowi porcja ryżu, natomiast na górze znajduje się kawałek ryby lub owocu morza. Niektóre rolki owinięte są cienkim paskiem wodorostów. W naszym menu znajdują się nigiri w wersji z tamagoyaki (omletem japońskim), awokado, łososiem, halibutem, tuńczykiem, krewetką oraz węgorzem. Dla fanów odkrywania nowych, ciekawych smaków, przygotowaliśmy również nigiri tataki. Baza tego typu sushi pozostaje taka sama, jak klasyczne nigiri, jednak różni się jedynie sposób podania ryby (upieczona zewnątrz, surowa w środku). Nigiri tataki serwujemy z halibutem, łososiem oraz tuńczykiem.
Gunkan – nazwa tego rodzaju sushi wywodzi się od japońskiego określenia na statek wojenny. Nomenklatura nawiązuje do wyglądu rolek, które formowane są w łódeczkę. Podstawę tworzy kulka ryżu, natomiast kolejne warstwyformowane są przez rybę i dodatki. Całość owijana jest liśćmi nori bądź cienkimi plastrami ogórków szklarniowych. W naszej restauracji serwujemy sushi gunkan z algami, krabem, tuńczykiem i łososiem.
Futomaki – to bogato wypełniona rolka sushi, w której znajdują się minimum cztery składniki. Jej średnica liczy około 4-6 cm. Futomaki uzupełniają najróżniejsze rodzaje ryb surowych, podanych w tempurze i pieczonych, ryż, owoce morza, kurczak, kaczka oraz warzywa. Całość zawijana jest w wodorosty. Wariantów tego rodzaju sushi jest tak dużo, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Hosmaki – ten typ sushi jest mniejszą wersję futomaki. Średnica rolki wynosi około 2-3 cm. Do zawijania hosomaki, podobnie jak w przypadku futomaki, używa się bambusowej maty.
California Maki – znany również pod nazwą „uramaki” to typ sushi zwijany w drugą stronę. Oznacza to, iż algi nori stają się wypełnieniem rolek, z kolei zewnętrzną warstwę tworzy ryż, często posypany sezamem. W naszej ofercie dostępnych jest aż 13 propozycji tego rodzaju sushi, m.in. z krabem, kawiorem, krewetkami w tempurze lub warzywami (wersja wegetariańska).
Jakie sushi wybrać? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Dobór rolek zależy jedynie od Państwa indywidualnych preferencji. Możemy jednak zapewnić, iż wszystkie typy sushi serwowane w naszej restauracji są przygotowane z największą starannością i z wykorzystaniem świeżych składników oraz aromatycznych przypraw. Zapraszamy do odwiedzenia naszych lokali oraz składania zamówień telefonicznie/online.