Sushi, jako danie znane nam dopiero od niedawna, wymaga odpowiedniej wiedzy przede wszystkim w zakresie sposobu, w jaki powinniśmy je jeść. Europejczykom szczególną trudność sprawia używania pałeczek, zamiast tradycyjnych sztućców. To jednak tylko jeden z elementów, jakie posiada etykieta jedzenia sushi.
Sposób jedzenia to przede wszystkim kilka aspektów, które pozwalają wydobyć z dania bogactwo smaków. Zwykle pierwsza wizyta w japońskiej restauracji sprawia, że nie wiemy od czego zacząć konsumpcję. Na talerzu pojawia się bowiem nie tylko zasadnicza potrawa, ale także dodatki. Warto pamiętać, iż pełnią one bardzo ważną rolę, dlatego też warto sprawdzić, jak jeść sushi w tradycyjny sposób.
Sos sojowy i imbir
Sos sojowy stanowi podstawowy dodatek każdego sushi. Wystarczy wylać odrobinę na specjalnie przygotowany talerzyk i każdy kawałek moczyć w nim. Warto pamiętać, iż przy jedzeniu nigiri, zamaczamy jedynie rybę, a nie ryż. Dzięki użyciu sosu zyskujemy dopełnienie smaku potrawy.
Innym elementem obowiązkowym jest imbir marynowany. Kojarzony z wydatnym, ostrym smakiem, jest bardzo ważną częścią etykiety jedzenia. Dzięki przegryzaniu imbiru między poszczególnymi kawałkami sushi, oczyszczamy kubki smakowe. Możemy wówczas w pełni poczuć aromat kolejnego elementu zestawu, który będziemy jeść.
Pałeczki, czy jedzenie rękami?
Niezwykle stresujące, szczególnie dla początkujących zwolenników sushi, są pałeczki. W każdej restauracji otrzymamy je w zestawie. Konieczne jest odpowiednie ich trzymanie, a także wzięcie pod uwagę kilku podstawowych zasad, których przestrzeganie narzuca japońska tradycja. Przede wszystkim nie powinniśmy nabijać sushi na pałeczki, a jedynie je chwytać. Dodatkowo należy pamiętać, iż jeśli jemy z jednego talerza z innymi osobami, nakładanie sushi powinno odbywać się grubszym końcem pałeczek, który nie trafia później do naszych ust.
Niektórzy decydują się na wybór tradycyjnych sztućców lub też jedzenie rękami. Jeśli nóż i widelec nie są akceptowane przez tradycję, tak posiłek jedzony rękami nie narusza etykiety. Należy jedynie pamiętać, aby oczyścić dłonie przed posiłkiem. W restauracjach zwykle otrzymamy zwilżony ręcznik, który służy do umycia rąk.
Jedzenie sushi to przede wszystkim rytuał. Wszystkie jego elementy mają swoje uzasadnienie i dla wydobycia prawdziwego aromatu potrawy, warto skorzystać z kilku rad, jak zachować się przy japońskim stole. Warto również pamiętać o napojach, które stanowią niejednokrotnie egzotyczne uzupełnienie kolacji. Idealna do sushi jest zielona, prażona herbata hojicha, której smak charakteryzuje się wyraźnym paleniem. Dzięki temu zyskujemy prawdziwie azjatycki posiłek, który zbliżony jest smakiem do wzorców japońskich.
Dodaj komentarz