Tradycyjne japońskie przystawki

Kuchnia japońska, podobnie jak każda inna na świecie, to nie tylko dania główne oraz zupy, ale także liczne przystawki. Zachwycają zróżnicowaną teksturą, smakiem oraz składnikami, z jakich są przyrządzane. Opierają się zarówno na owocach morza, jak i na warzywach, stanowiąc doskonałą alternatywę dla miłośników potraw wegetariańskich.

Wiele przystawek serwowanych jest do tradycyjnej japońskiej sake, czyli alkoholu wytwarzanego ze sfermentowanego ryżu. Z tym trunkiem świetnie komponują się małże świętego Jakuba, smażone na maśle z aromatycznymi przyprawami i cebulą. Hotategai batayaki podawane są w wielu restauracjach i barach, stanowiąc jedną z podstawowych przystawek w kuchni kraju kwitnącej wiśni.

Warzywne placki

Częstą przystawką, obecną w niemal każdym japońskim domu, są placki warzywne. Niby nie ma w nich nic odkrywczego, jednak mają oryginalny smak, który buduje kapusta połączona z ciastem naleśnikowym. Przystawka ta określana jest również mianem japońskiej pizzy, ponieważ jej finalny efekt kształtujecie samodzielnie, dobierając ulubione składniki.

Placki spotkacie w wielu restauracjach w Japonii, a sposób ich serwowania niekiedy zaskakuje każdego turystę. Część lokali udostępnia gorące płyty, na których smażycie danie samodzielnie. Jeśli pierwszy raz macie zamiar spróbować tej japońskiej potrawy, wybierzcie miejsca, w których jest ona przygotowywana przez kucharza. Wówczas macie pewność, że zjecie oryginalne danie, którego smak zgodny jest z tradycyjnymi recepturami.

Pierogi w orientalnym stylu

Japonia to także pierogi. Są podsmażane, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i doskonale łączy się z delikatną konsystencją nadzienia. Gyoza, bo o tym daniu mowa, spotkacie niemal wszędzie. Podawane są z sosem sojowym, wymieszanym z octem ryżowym. Dodatki te nadają potrawie wyrazistości i wzbogacają jej aromat. Farsz opiera się na połączeniu mięsa i dużej ilości warzyw.

Odwiedzając Japonię, z pewnością spotkacie się także z goma-ae, przygotowywanym z warzyw i dressingu sezamowego. Najczęściej bazą jest szpinak, nadający przystawce intensywnego, zielonego koloru. Goma-ae podawane jest przed głównym posiłkiem, aby rozbudzić w gościach apetyt i zachęcić do próbowania kolejnych dań, serwowanych przez szefa kuchni czy gospodarza domowego przyjęcia.

Japonia zachwyca bogactwem smaków, przenikaniem się różnych tradycji kulinarnych, a także oryginalnymi składnikami używanymi do przygotowywania dań. Nie inaczej jest w przypadku przystawek, które stanowią nieodłączny element każdego menu. Spotkacie je w wielu odmianach, dzięki czemu spełnią oczekiwania zwolenników mięsa, owoców morza oraz dań wegetariańskich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × one =