Wybierając się do Japonii, koniecznie zjedz te 10 tradycyjnych japońskich potraw. W tym artykule dowiesz się, co zjeść, aby w pełni cieszyć się bogatą kulturą japońskiego jedzenia washoku, od sushi po zupę miso, węgorza unagi, tempurę, soba, udon i kulki ryżowe.
Tradycyjne japońskie jedzenie – dania, które musisz spróbować!
Odwiedzając Japonię, oczywiście zechcesz spróbować japońskiej kuchni . Istnieje wiele rodzajów dań i lokalnych specjałów, z których można wybierać, ale gdybyśmy mieli wybrać dziesięć tradycyjnych dań , które gorąco polecamy, byłyby to te przedstawione poniżej.
Sushi
Sushi to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw na całym świecie. Oferowane jest na różne sposoby i w różnych cenach, od zabawnego kaiten-zushi (sushi z przenośnikiem taśmowym), gdzie goście mogą delektować się sushi za rozsądną cenę około 100 jenów za talerz, po ekskluzywne , tradycyjne sushi Edomae ( Sushi w stylu edo), gdzie usiądziesz przy cichym blacie do jedzenia, podczas gdy sushi jest przygotowywane na twoich oczach.
Sushi zwykle odnosi się do potrawy z prasowanego ryżu ocetowanego z kawałkiem surowej ryby lub skorupiaka, zwanego netą, na wierzchu. Sushi jest zazwyczaj spożywane z sosem sojowym i wasabi, ale ci, którzy nie przepadają za wasabi, mogą poprosić o „sabi-nuki” (co oznacza „bez wasabi”).
Sushi można jeść pałeczkami lub bezpośrednio ręką. Jest jednak jedna rzecz, na którą należy uważać. Maczając sushi w sosie sojowym, należy je odwrócić i nałożyć sos sojowy na netę, a nie na sam ryż. Ma to na celu zapobieżenie zasysaniu przez ryż zbyt dużej ilości sosu sojowego i utracie pierwotnego smaku samej „nety”.
Sashimi
Sashimi to kolejne danie, którego trzeba spróbować. Podobnie jak sushi, ale bez ryżu, sashimi to surowa ryba pokrojona w łatwe do spożycia kawałki. Wysoka jakość ryb złowionych we wszystkich regionach Japonii sprawia, że jest to doskonały wybór bez względu na to, czy odwiedzasz Tokio, Kioto, czy gdziekolwiek indziej.
Podobnie jak sushi, goście mogą delektować się dziesiątkami odmian sashimi. Niektóre z najbardziej powszechnych i popularnych odmian to maguro i inne odmiany tuńczyka, łosoś, makrela i dorada. Możesz także spróbować małży, jeżowca lub ikry łososia. Dowiedz się, jakie ryby i owoce morza lubisz najbardziej, zamawiając ich wybór.
Sashimi jest zwykle spożywane z sosem sojowym do przyprawienia. Możesz również dodać kropkę wasabi na wierzch sashimi, aby uzyskać dodatkowe ciepło, ale nie jest to wymagane. Niektóre odmiany, takie jak ostrobok, będą podawane z imbirem zamiast wasabi.
Unagi – Grillowany Węgorz
Unagi , czyli węgorz, to ryba, o której wiadomo, że występuje głównie w rzekach. W Japonii to przysmak typowy dla wysokiej klasy japońskiej kuchni. Istnieje również wiele zwykłych restauracji, które specjalizują się w daniach unagi. W restauracjach unagi będziesz mógł skosztować kabayaki , gdzie unagi jest układane na szaszłykach i grillowane w specjalnym sosie zawierającym sos sojowy, mirin, cukier i sake. W tych lokalach oferowany jest również Unadon , czyli danie z kabayaki na białym ryżu.
Hitsumabushi , specjalne danie z Nagoi, to kolejne tradycyjne danie, którego trzeba spróbować. Jego wygląd może zaskoczyć ludzi –– pokrojone kabayaki na wierzchu białego ryżu –– ale można je jeść na kilka sposobów, np. Z przyprawami, takimi jak zielona cebula i wasabi, lub jako ochazuke polewając je ciepłą zieloną herbatą lub rosołem. Unagi jest również uwielbiany jako zdrowa żywność, która zapobiega zmęczeniu białkiem w okresie letnim i jest dobra na trawienie .
Tempura
Tempura to danie składające się z takich składników jak owoce morza, mięso i warzywa w cieście i smażone na głębokim oleju. Ciasto zwykle zawiera mąkę i jajko. Tempura jest zwykle maczana przed jedzeniem w specjalnym sosie zwanym tentsuyu. Tentsuyu to sos z bulionu z kombu lub suszonego bonito, mirin i sosu sojowego zmieszany w proporcji 4: 1: 1 i ugotowany. Możesz dodać imbir lub startą rzodkiewkę według własnego uznania, aby uzyskać bardziej orzeźwiający smak.
Soba – makaron gryczany
Soba to danie makaronowe zrobione z mąki gryczanej z wodą i mąką, cienko posmarowane i pokrojone w makaron o szerokości 1cm-2cm. Makaron po ugotowaniu w gorącej wodzie je się zanurzony w zimnej zupie lub polewając go gorącą zupą. Bulion soba (tsuyu) jest zwykle robiony z kombu lub suszonego bulionu bonito, doprawiony sosem sojowym i mirin i ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pysznych wrażeń z soba.
Soba jest smakowana na ciepło lub na zimno, dzięki czemu jest idealnym daniem przez cały rok.
Udon – obfity makaron pszenny
Udon to wyjątkowe danie znane z grubego makaronu, bardzo popularne i tradycyjne danie japońskie. Ciasto jest zrobione z mąki i słonej wody, które jest dobrze zagniecione i pokrojone w makaron. Po ugotowaniu makaronu udon w gorącej wodzie udon smakuje się w zupie z bulionu z owoców morza lub polewając go zupą i dodatkami, takimi jak tempura. Podobnie jak soba, można delektować się udonem na ciepło lub na zimno. Nie ma jednego wyznaczonego sposobu na zjedzenie udonu.
Onigiri – kulki ryżowe
Być może słyszałeś już o onigiri lub kulkach ryżowych. Onigiri, zwane również omusubi, może wyglądać jak zwykły ryż, ale często ma w środku pikantne nadzienie i jest zawinięte w słony arkusz wodorostów nori. Są one robione w formie obiadów bento przez rodziny i często można je spotkać w sprzedaży w sklepach i supermarketach. To klasyczny wybór na przekąskę lub lekki posiłek.
Typowe smaki onigiri to wodorosty, marynowana śliwka (umeboshi), łosoś i płatki bonito. Jest też wiele innych smaków – wejdź do sklepu spożywczego lub supermarketu, aby zobaczyć, co znajdziesz.
Chociaż możesz samemu zrobić onigiri i kupić je niedrogo, są restauracje oferujące onigiri, którym można się delektować przy posiłku przyrządzanym ręcznie przez szefów kuchni z wysokiej jakości składników. Onigiri Asakusa Yadoroku w Tokio to restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin za wyśmienite kulki ryżowe.
Yakitori – grillowane szaszłyki z kurczaka
Yakitori to popularne jedzenie, w którym kurczak jest krojony na małe kawałki, a następnie układany na bambusowych szaszłykach i grillowany. Często znajduje się w menu izakaya i zwykłych restauracji, dzięki czemu jest dobrą opcją na wieczór w Japonii z przyjaciółmi. Szczególnie pyszny w połączeniu z alkoholem. Ponadto, jeśli wybierzesz się na japoński festiwal, istnieje duża szansa, że stoiska z jedzeniem będą sprzedawać to klasyczne danie.
Yakitori zamawia się w restauracjach przez część kurczaka. Na szaszłykach znajdziesz również inne rodzaje mięsa i warzyw. Zazwyczaj jest lekko doprawiona solą, więc pierwszy kęs weź bez dodawania dodatkowych przypraw. Możesz jeść od razu ze szpikulca.
Sukiyaki
Sukiyaki gotuje się na płytkiej żelaznej patelni, tradycyjnie spożywanej jesienią i zimą w Japonii. Stał się popularny w Japonii około XIX wieku. Wytwarzane zarówno w domu, jak i dostępne w menu w restauracjach, to danie, którego będziesz chciał spróbować, gdy masz ochotę na coś obfitego.
Sukiyaki składa się z kilku różnych składników, takich jak cienkie plastry wołowiny, zielona cebula, pomidory, grzyby i tofu. Obiady przygotowują danie samodzielnie, grillując składniki na patelni po wlaniu kilku kropli sosu sukiyaki. Po dokładnym ugotowaniu składników, aby zjeść sukiyaki w tradycyjny sposób, zanurzamy mięso lub warzywo w misce z ubitym jajkiem.
Rezultatem jest pyszne i satysfakcjonujące danie, które świetnie komponuje się z ryżem i rozgrzeje Cię od środka w chłodne dni.
Oden – Duszone Składniki
Oden to danie z różnych składników gotowane na wolnym ogniu w bulionie. Składniki mają na celu wydobycie aromatu dashi (składającego się zwykle z mieszanki owoców morza i wodorostów) i mają pikantny, słony smak. Oden był spożywany od dawna w Japonii i uważa się, że po raz pierwszy został wyprodukowany w okresie Muromachi (1336-1573).
Warzywa, tofu i ryby o łagodnym smaku to powszechne składniki odenu. Rzodkiew Daikon, grube warzywo korzeniowe, można znaleźć w większości sklepów z oden. Innym popularnym wyborem jest ganmodoki, pożywna mieszanka tofu i warzyw o okrągłym kształcie.
W restauracjach, na straganach z żywnością sprzedaje się oden, a jesienią i zimą można go nawet zobaczyć w sklepach spożywczych. W Akihabara w Tokio są nawet automaty, w których można kupić oden w puszkach . Koniecznie spróbuj tego kultowego dania, gdy będziesz w Japonii!
Zupa Miso
Zupa Miso to kolejna słynna japońska potrawa, znana ze wspaniałego smaku i właściwości zdrowotnych. Ta zupa jest tradycyjnie pijana z innymi dodatkami i daniami głównymi. Tradycyjna japońska dieta zazwyczaj obejmuje codzienne picie zupy miso.
Zupa miso jest prosta, na bazie sfermentowanej bazy miso, która ma aromatyczny i głęboki smak, dodawana do japońskiego dashi (tradycyjnie mieszanka bonito i wodorostów). Istnieją setki regionalnych odmian zupy miso, od prostych zup z wodorostami i tofu po te z krabami i różnymi warzywami.
Sama pasta miso występuje w różnych rodzajach, od białej, która ma słodki smak, do ciemniejszej, bardziej słonej czerwieni. Pamiętaj, aby cieszyć się autentyczną zupą miso, gdy jesteś w Japonii. Jest serwowany w większości japońskich restauracji we wszystkich przedziałach cenowych; znajdziesz zupę miso z zestawami teishoku, a także wysokiej klasy kuchnię kaiseki i wszystko pomiędzy.
Delektuj się tradycyjnym japońskim jedzeniem!
Co myślisz o naszym wyborze? Skorzystaj z pierwszej okazji, aby skosztować tych potraw podczas wizyty w Japonii. Japońskie restauracje zwykle specjalizują się w jednym rodzaju kuchni i zalecamy wypróbowanie tych tradycyjnych potraw w specjalistycznych sklepach.
Dodaj komentarz