Sushi, jedno z popularniejszych dań kuchni japońskiej, a także swoisty symbol tego kraju, na dobre zagościło w Polsce i bardzo szybko zyskało szerokie grono fanów. Japońskie rolki przyrządza się m.in. z kleistych ziarenek ryżu, świeżych, surowych, pieczonych lub podanych w chrupiącej tempurze ryb, owoców morza, warzyw i zielonych liści nori. Różnorodność składników, jakie mogą znaleźć się w sushi, jest jednak bardzo duża, dzięki czemu każda osoba, próbująca tego tradycyjnego dania z Azji, z łatwością znajdzie propozycję, wpasowującą się w jej indywidualne preferencje.
Na kulturę spożywania sushi składa się wiele elementów. Według Japończyków warto celebrować każdy posiłek i cieszyć się nim, bez względu na to, czy wiąże się to z wyjściem do restauracji, czy pozostaniem w domu. Mając to na uwadze, jedną z zasad jedzenia sushi, jest podawanie rolek na estetycznej i efektywnej ceramice, podkreślającej oryginalność potrawy oraz jej wyjątkowy smak. Jak jeść sushi? Wbrew powszechnej wiedzy, według japońskiej etykiety, rolki sushi można chwytać specjalnymi pałeczkami lub po prostu rękoma, jeśli ten sposób okaże się wygodniejszy.
Z czym podawać sushi?
Sposób podania oraz metoda jedzenia rolek to nie wszystko, co sprawia, iż sushi jest daniem niezwykle oryginalnym, a jednocześnie bardzo różnorodnym. Oprócz sushi na talerzu zawsze serwuje się dodatki, będące uzupełnieniem tej japońskiej potrawy. Z czym je się sushi? Nieodłącznym dodatkiem do sushi jest sos sojowy, wyróżniający się charakterystycznym, słonym smakiem. Sos sojowy serwuje się w osobnym naczyniu, a następnie namacza każdą pojedynczą rolkę tuż przed zjedzeniem, by wydobyć orientalny smak potrawy.
Z czym jeszcze warto podawać sushi? Komponując to popularne azjatyckie danie, nie można zapomnieć o wasabi, czyli zielonej paście, porównywanej do znanego w Polsce chrzanu. Wasabi wyróżnia się bardzo ostrym smakiem, dodającym rolkom bardziej wyrazistego smaku. Innym, równie popularnym dodatkiem do sushi, którego nie powinno zabraknąć na talerzu, jest różowy, marynowany imbir. O ile sos sojowy czy wasabi spożywa się wraz z rolkami sushi, po imbir należy sięgnąć pomiędzy jednym a drugim kawałkiem. Marynowany imbir to dodatek do sushi,którego rolą jest oczyszczenie kubków smakowych.
Sushi – najlepsze w Warszawie
Zapraszamy do odwiedzenia naszych klimatycznych restauracji na Ursynowie, Wilanowie lub Mokotowie z japońską kuchnią, a także złożenia zamówienia online na pyszne rolki sushi z opcją szybkiej dostawy pod wskazany adres na terenie Warszawy. Gwarantujemy wysokiej jakości sushi, podane z tradycyjnymi dodatkami w doskonałych cenach. Warto przekonać się o tym osobiście!