Matcha – picie herbaty po japońsku

Picie herbaty w Japonii to prawdziwa ceremonia. Ma niewiele wspólnego z naszą tradycją, w której napój ten najczęściej łączymy z pośpiesznym śniadaniem czy zaspokojeniem pragnienia podczas pracy. W tradycji japońskiej przygotowywanie naparu ze sproszkowane zielonej herbaty matcha nazywane jest chanoyu. Jak powinien wyglądać ten rytuał?

Warto na początku sięgnąć do historii, w której zakorzeniona jest japońska tradycja picia herbaty. Zwyczaj ten znany jest już od VIII wieku, a początkowo zarezerwowany był jedynie dla mnichów i dworskich arystokratów. Dopiero powszechna uprawa drzew herbacianych spopularyzowała ten napój wśród Japończyków, niezależnie od ich statusu społecznego czy pochodzenia.

Co to jest matcha?

Jak wspomnieliśmy, matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą, początkowo roztrzepywaną w specjalnych stożkowych miseczkach. Proszek ten dodawany jest także do potraw i deserów. Herbata wytwarzana jest z liści krzewów, które podczas wzrostu osłaniane są specjalnymi matami. Pozwala to na uzyskanie specyficznego smaku napoju, nieco słodszego i aromatyczniejszego od tradycyjnej jego wersji. Liście, po zbiorach, są suszone i ścierane.

Zielony proszek wykorzystywany jest w tradycyjnej ceremonii picia herbaty japońskiej. Warto wspomnieć, iż matcha ma także właściwości poprawiające stan naszego zdrowia. Jest między innymi silnym antyoksydantem, neutralizującym działanie wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób serca i skóry, a także schorzeń onkologicznych.

Sprawdź również:  Święta Trójca: Wasabi, sos sojowy i imbir

Japońska ceremonia

Matcha jest szeroko dostępna również w Polsce. Można kupić jej różne odmiany, dopasowane do waszego indywidualnego smaku. Jak więc pić tę herbatę w zgodzie z japońską tradycją? W normalnych warunkach będzie to znacznie utrudnione, ponieważ na oryginalny ceremoniał musielibyście przeznaczyć ponad godzinę. Zakładając, że nie macie aż tak dużo wolnego czasu, sposób parzenia można znacznie uprościć.

Niezbędne są jednak akcesoria – czarka, bambusowa trzepaczka oraz łyżeczka. Wszystkie te przedmioty z łatwością dostaniecie również w naszym kraju, w którym matcha staje się coraz bardziej popularna. Aby przygotować tradycyjną japońską herbatę, wsypcie dwie łyżeczki proszku do czarki, a następnie zalejcie gorącą wodą. Używając trzepaczki, mieszajcie płyn, aż powstanie na nim gęsta piana. Teraz wystarczy uzupełnić napar gorącą wodą i wypić.

Matcha jest herbatą, która doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco. Do jej tradycyjnego przygotowania potrzebujecie jedynie kilku podstawowych akcesoriów, które bez trudu dostaniecie również w Polsce. Jeśli lubicie zieloną herbatę, o intensywnym i słodkim smaku, spróbujcie ją samodzielnie przyrządzić. Z pewnością przypadnie wam do gustu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 + 18 =