Sushi – nie tylko surowa ryba

Tradycyjna kuchnia japońska oferuje różne rodzaje sushi. Zwykle kojarzymy to danie z surową rybą, łączoną z ryżem i dodatkami warzywnymi, jednakże oferta restauracji obejmuje wiele propozycji, trafiających w gust każdego klienta.

Osoby, które wolą sushi na ciepło, mogą wybrać zestawy, przygotowywane z elementów smażonych lub gotowanych. Nie znając dokładnie charakterystyki poszczególnych dań kuchni japońskiej, warto zapytać o szczegóły kelnera, aby doradził najodpowiedniejsze dla nas wersje.

Sushi smażone

Składnikiem sushi, który zyskuje coraz więcej zwolenników, jest tempura. To ciasto z mąki pszennej lub kukurydzianej, którego odpowiednia konsystencja pozwala na zanurzenie w nim ryb, warzyw, czy owoców morza i usmażenie w głębokim tłuszczu. Wszelkie potrawy w tempurze charakteryzują się chrupką teksturą oraz wyjątkowym smakiem, wydobytym z poszczególnych składników podczas obróbki cieplnej.

W restauracjach, serwujących kuchnię z kraju kwitnącej wiśni, najczęściej można spotkać krewetki oraz warzywa w tempurze. Stanowią samodzielne danie lub też są składnikiem różnych rodzajów sushi. Sushi smażone to także np. maki, przygotowane tradycyjnie, a następnie obtoczone w tempurze i zanurzone w oleju. Dzięki temu zabiegowi, każde niemal danie, można zaserwować klientom w dwóch różnych odsłonach – świeżej i smażonej.

Rodzaje sushi

Jak wspomnieliśmy na początku, sushi to nie tylko surowe elementy w postaci ryby, czy owoców morza. W krajach zachodnich popularne są wersje ze składnikami wędzonymi, smażonymi, czy też pieczonymi np. sushi z pieczonym łososiem. To danie, które polubią wszyscy zwolennicy ryb, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym smakiem pieczonego łososia, połączonego z delikatną fakturą ryżu i chrupkością warzyw.

Sprawdź również:  Najlepsze krewetki w tempurze w Warszawie

Częstym wyborem klientów są także rolki z panierką panco. To rodzaj japońskiej bułki tartej, która jest grubiej mielona, niż jej wersja znana w Polsce. Zapewnia dobre przyleganie do potrawy, a po usmażeniu nadaje sushi chrupką teksturę. Może być wzbogacana różnymi dodatkami, komponując się idealnie ze smakami przygotowywanego dania.

Sushi jest daniem, które trafia w gust każdego. Posiada wiele odmian, zawierających surowe, smażone, czy pieczone składniki. Najważniejsze jest jednak to, aby przygotowywane było ze świeżych produktów. Wybierajmy zatem miejsca, gdzie dochowuje się tradycji japońskiej przy przygotowywaniu sushi, korzystając jedynie z wysokiej jakości składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × three =