Kuchnia japońska zwykle kojarzy się z sushi, serwowanym dziś przede wszystkim w restauracjach. Często zapominamy, że menu kraju kwitnącej wiśni jest znacznie bogatsze. Jednym z ważniejszych posiłków, mającym swe korzenie w tradycji, jest zupa miso. W Polsce dopiero zyskuje popularność, między innymi dzięki możliwości samodzielnego stworzenia finalnej kompozycji potrawy.
Miso-shiru to poprawna nazwa tego dania. Składa się przede wszystkim z japońskiego bulionu dashi, wzbogaconego pastą sojową i innymi składnikami, które można dopasować do swoich indywidualnych gustów kulinarnych. Istotny jest fakt, że zupę można – zgodnie z japońską tradycją – spożywać jako dodatek do każdego posiłku, włącznie ze śniadaniem.
Miso – co to?
Wiele osób, szczególnie gdy spotykają się z japońską kuchnią po raz pierwszy, pyta – miso – co to jest? Danie można określić jako zupę według własnego upodobania. Jak wspomnieliśmy, podstawą jest zawsze bulion z pastą miso, a reszta składników zależy od nas. Często wzbogacana jest wkładką rybną, mięsną, tofu czy wodorostami. W kompozycji obowiązuje jedna zasada – stosujemy jedynie sezonowe warzywa i ryby.
Japońska zupa serwowana jest zwykle w miseczce, wraz z pałeczkami, którymi można nabierać poszczególne składniki. Miłośnicy tego dania umiejętnie potrafią komponować finalny smak, wybierając ulubione składniki. Warto pamiętać, aby danie było nie tylko smaczne, ale i kolorowe. Dlatego też wskazane jest mieszanie warzyw i pozostałych składników.
Zupa miso – przepis
Jeśli zainteresowała Was zupa miso, przepis na jej przygotowanie nie jest trudny. Wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdziecie w sklepie z orientalną żywnością, aby w kilka chwil zaserwować to wyjątkowe danie. Będziecie potrzebować bulionu dashi, gotowego lub przygotowanego samodzielnie. Do płynu dodajecie pastę miso, którą bez trudu kupicie w marketach spożywczych lub specjalistycznych sklepach. I to jest baza zupy! Proste i szybkie danie.
Zupa miso składniki może mieć dowolne. Wykorzystajcie ser tofu, wakame, cebulkę zieloną, grzyby mun lub makaron – inwencja zależy od Was. Pamiętajcie jedynie, aby używać składników sezonowych, dzięki czemu przygotujecie posiłek w zgodzie z japońską tradycją, nawiązujący do oryginalnych smaków tego kraju.
Zupa miso to danie, którego powinien spróbować każdy miłośnik kuchni japońskiej. Sekret tkwi w prostocie i szybkości przygotowania. Ważna jest również samodzielność w stworzeniu finalnej kompozycji zupy. Ulubione składniki uzupełnią bazę z bulionu i pasty, tworząc danie odpowiadające Waszym indywidualnym gustom kulinarnym.
Dodaj komentarz