Jak jeść ramen?

Ramen to potrawa, która pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przez wiele osób nazywana jest „japońskim rosołem”, z uwagi na warzywno-mięsny wywar stanowiący podstawę dania. Co to ramen i dlaczego to więcej niż zupa? Ramen przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku. Zupę ramen przyrządza się z bulionu, makaronu, dodatków takich jak rzodkiewka, daikon, cebula, jajko, pędy bambusa, kiełki, szczypiorek i wiele innych. Danie występuje w różnych wariantach, dzięki czemu każdy może dostosować składniki wedle indywidualnych preferencji. Ramen zagościł na stałe nie tylko w kartach restauracji, ale także w kulturze Japonii.

Głównym i nieodłącznym elementem zupy ramen jest makaron oraz bulion, przygotowywany z wieprzowiny, kurczaka, kaczki lub miso w wersji wege. Nie sposób pominąć aromatyczne przyprawy, które dopełniają zupę ramen i stanowią spójną całość dania. W najlepszym ramenie nie może zabraknąć wykorzystania liści laurowych, sake, anyżu, a także przypraw korzennych jak cynamonuczy imbiru.

Jedzenie ramenu

Ramen spożywa się przy użyciu pałeczek i specjalnie wyprofilowanej łyżki. O ile wykorzystanie łyżki nikogo nie dziwi, tak jedzenie zupy pałeczkami wprawia niektórych w zakłopotanie – szczególnie smakoszy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią japońską. Nic w tym jednak trudnego. Stałe składniki ramenu jak makaron, kawałki mięsa i inne dodatki, wyjada się za pomocą wspomnianych pałeczek. Jak ułożyć pałeczki podczas jedzenia ramenu?

Sprawdź również:  Wszystko o sushi: 10 interesujących faktów

Dolną pałeczkę wkładamy między palec wskazujący a kciuk i unieruchomiamy ją, górną natomiast umiejscawiamy równolegle do pierwszej i przytrzymujemy. Wybrany składnik chwytamy końcówkami pałeczek, które ułożone są wówczas w literę „V”. Łyżka przyda się do jedzenia płynnej części dania. Ważną częścią spożywania zupy ramen jest jedzenie go na gorąco – tylko wtedy jesteśmy w stanie poczuć pełnię smaku. Najlepiej zacząć od makaronu, a następnie przejść do konsumpcji mięsa, ryb, warzyw i innych dodatków.

Ramen Warszawa

Saya Sushi to najlepsza restauracja z kuchnią japońską w Warszawie. W naszym menu oprócz aromatycznych rolek sushi, znajdą Państwo także makarony z owocami morza, pyszne desery i oczywiście zupy. Oferujemy ramen w kilku wariantach – mięsnych i wegetariańskich, dlatego każdy znajdzie dla siebie odpowiednią opcję. Zapraszamy do odwiedzenia naszych restauracji w Warszawie lub zamówienia zupy ramenz dostawą do domu czy biura.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 11 =