Różne rodzaje sushi i ich obcobrzmiące nazwy sprawiają, iż będąc po raz pierwszy w japońskiej restauracji, nie wiemy, którą wersję dania wybrać. Menu konstruowane jest najczęściej w oparciu o tradycyjne nazewnictwo, stosowane w kraju kwitnącej wiśni. Warto jednak, zanim zdecydujemy się na konkretne danie, zapytać obsługi, z jakich składników składa się rolka oraz jak jest przygotowywana.
Część dań kuchni japońskiej serwowanych jest w wodorostach nori, tworzących czarną otoczkę rolki, inne z kolei podawane są na bezpośrednio na ryżu lub smażone. Ma to szczególne znaczenie, jeśli chcemy uniknąć na przykład smażenia lub nie przepadamy za konkretnym składnikiem, który znajduje się w wybranym daniu.
Hosomaki
Jednym z częściej spotykanych rodzajów sushi jest hosomaki. To cienka rolka, z niewielką ilością ryżu i dodatkiem jednego składnika. W zależności od preferencji kulinarnych można wybrać wersję z rybą lub też opcję wegetariańską. W niektórych kartach menu można znaleźć hosomaki sushi z przedrostkiem w nazwie, który określa, jaki składnik znajduje się wewnątrz rolki.
Najczęściej spotkamy hosomaki z łososiem, inaczej zwane sake-maki. Delikatny dodatek ryżu, który nie dominuje w smaku potrawy, pozwala na wydobycie aromatu i tekstury ryby. Osoby, które gustują w składnikach warzywnych, mogą wybrać hosomaki avokado, które oparte jest jedynie na produktach pochodzenia roślinnego.
Sushi hosomaki
Sushi hosomaki bardzo często występuje w zestawach, które pozwalają na spróbowanie wielu wersji tego dania. Warto, będąc w japońskiej restauracji i zaczynając dopiero swoją przygodę z sushi, wybrać zestaw kilku hosomaki, aby przekonać się, które składniki przypadną nam do gustu. W wersjach mięsnych ten rodzaj sushi występuje najczęściej ze wspomnianym wyżej łososiem, krabem, tuńczykiem, krewetką i węgorzem.
Popularne i lekkie składniki wegetariańskie to przede wszystkim: awokado, ogórek, rzodkiew marynowana. Wszystkie wersje mogą być przyrządzone tradycyjnie – w rolce lub w japońskim omlecie. Odmianą bogatszą od hosomaki jest futomaki, które jest rolką grubszą i zawiera minimum cztery dowolnie łączone składniki.
Odmian sushi jest bardzo wiele. Jest to kłopotliwe dla osób, które nie poznały jeszcze tego dania. Warto więc, zanim zamówimy pierwsze potrawy, sprawdzić, z jakich składników zostaną przygotowane. Dobrym pomysłem jest poproszenie w restauracji o zestaw, zawierający różne rodzaje sushi, aby poznać smaki i tekstury wszystkich najpopularniejszych wersji.
Dodaj komentarz