Wegańskie sushi – czy to smakuje?

Rodzaj sushi dostosowujemy przede wszystkim do swoich preferencji smakowych. Wybieramy pomiędzy rolkami ze składnikami surowymi, pieczonymi, wędzonymi. Coraz częściej jednak do restauracji serwujących dania kuchni japońskiej, trafiają osoby, które nie jedzą mięsa.

Odpowiedzią na ich oczekiwania jest vege sushi. To dania, które przygotowywane są jedynie z produktów pochodzenia roślinnego. Mają wiele różnych odmian, które pozwalają na wybranie posiłki zgodnego z gustem klienta i jego oczekiwaniami smakowymi.

Wegetariańskie sushi

Warto pamiętać, iż wegetariańskie sushi to takie, które nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Opiera się w pełni na produktach roślinnych. Wiele osób może pomyśleć, iż jest to danie zapewne nudne, płytkie smakowo, bo przecież jak może smakować ryż z jedynie z warzywami? Otóż nie. Sushi warzywne jest odpowiednio doprawiane, a dodatki dobierane są w taki sposób, aby stworzyć oryginalną kompozycję smakową.

Większym wyzwaniem jest wegańskie sushi, w którym nie stosuje się ryb, a nawet sosu rybnego. Warto zatem zadbać o odpowiednie składniki np. sos sojowy, który będzie stanowił element wzmacniający smak. W tej wersji sushi wykorzystuje się także tradycyjny chrzan wasabi, dzięki czemu każdemu daniu można dodać ostrości i wyrazistości.

Przepis na sushi

Osoby, które chcą samodzielnie wykonać w domu podstawowe sushi w wersji roślinnej, powinny skorzystać z kilku wskazówek. Przepis na sushi jest prosty, każdy poradzi sobie z przygotowaniem dania. Warto jednak wcześniej zaopatrzyć się w niezbędne produkty, korzystając z oferty sklepów z produktami kuchni orientalnej.

Do przygotowania podstawowego sushi w wersji wege, potrzebujemy przede wszystkim glonów nori, ryżu do sushi, wody, octu ryżowego, cukru, soli. To baza, którą będziemy wypełniać ulubionymi składnikami np. ogórkiem, marchewką, awokado, rzodkiewką, tofu, papryką, szparagami, czy grillowanym bakłażanem. Wszystko zależy od smaku, jaki chcemy uzyskać oraz indywidualnego gustu kulinarnego. Dzięki dodatkowi sosu sojowego, wasabi, czy majonezu wegańskiego stworzymy wyjątkowe danie o głębokim smaku.

Sushi w wersji wegetariańskiej i wegańskiej na stałe trafiło już do oferty restauracji. Warto jednak pamiętać, iż podstawą, szczególnie kuchni wegańskiej, jest także niekrzyżowanie się dróg mięsnej i roślinnej. Dzięki temu zyskujemy danie w pełni pozbawione jakichkolwiek elementów zwierzęcych. Warto wybierać miejsca, gdzie oferta w zakresie roślinnego sushi jest szeroka, a wszystkie dania przygotowywane są na miejscu, na naszych oczach.